Ζυμωτά Καρβέλια Ψωμί

3.0/5 rating 1 vote
 • Κατηγορία: Ψωμί
 • Δυσκολία: Μέτρια
Ζυμωτά Καρβέλια Ψωμί

Υλικά

 • 1 κιλό αλεύρι Σπιτικό
 • Μισό κιλό αλεύρι Ζυμωτό
 • 1 κουταλάκι αλάτι
 • 20 γρ φρέσκια μαγιά & προζύμι
 • Νερό χλιαρό όσο πάρει (1 λίτρο περίπου)

Διαδικασία

Σε μια μεγάλη λεκάνη βάζουμε και τα δυο αλευράκια. Κρατάμε λίγο μην χρειαστούμε αργότερα. Κάνουμε μια λακουβιτσα στο κέντρο. Ρίχνουμε λίγο νερό και την μαγιά και τα ανακατεύουμε διαλύοντας την μαγιά και στην συνέχεια διαλύοντας το προζύμι. Παίρνουμε σιγά σιγά αλεύρι από τα πλάγια και αρχίζουμε να ζυμώνουμε. Ρίχνουμε σιγά σιγά και το υπόλοιπο νερό και ζυμώνουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά και πετύχουμε μια εύπλαστη ζύμη. Συνεχίζουμε το πλάσιμο για μισή ώρα τουλάχιστον. Σκεπάζουμε και αφήνουμε για 1 1/2 ώρα σε ζεστό σκεπασμένο μέρος. Στην συνέχεια ξανά πλάθουμε την ζύμη μας πάλι για 30 λεπτά (όσο περισσότερο πλαθετε τόσο καλύτερα) χωρίζουμε την ζύμη μας σε 2 φραντζολάκια η καρβελακια και τα τοποθετούμε σε ενα ταψί και τα αφήνουμε για μια ώρα να φουσκώσουν. (Ψήνουμε σε προθερμασμενο φούρνο για 30 με 40 λεπτά στις αντιστάσεις στους 180 βαθμούς για όσους δεν έχουν... ξυλόφουρνο!

 • Πώς φτιάχνουμε προζύμι...

  Βάζουμε σε ένα μπολ 150 γρ. αλεύρι, προσθέτουμε σιγά-σιγά λίγο ζεστό νερό και θα το δουλέψουμε με τα χέρια μας μέχρι να γίνει ένα ζυμαράκι απαλό. Το κάνουμε μπάλα, το λαδώνουμε εξωτερικά και το αφήνουμε μέσα στο μπολ σκεπασμένο κάπου μέσα στο σπίτι.

  Την επομένη προσθέτουμε 30-40 γρ. αλεύρι, λίγο ζεστό νερό και θα το ξανά πλάσουμε μέχρι να ξαναγίνει ένα ζυμάρι μαλακό, το λαδώνουμε εξωτερικά, το σκεπάζουμε και το ξανά αφήνουμε. Τη τρίτη μέρα ακολουθούμε την ίδια διαδικασία. Τη τέταρτη μέρα όταν θα είναι φουσκωμένο, αν δεν είναι κάνουμε πάλι την ίδια διαδικασία και σίγουρα θα φουσκώσει την επομένη. Μόλις δούμε πως φούσκωσε είναι έτοιμο. Κόβοντάς το με τα δάκτυλα θα δούμε μέσα του πως είναι γεμάτο μικροσκοπικές τρυπίτσες. Είναι οι μύκητες που αναπτύσσονται μέσα του. Αν το αφήσετε δύο μέρες ακόμα θα είναι τέλειο, αν και είδη είναι μια χαρά για χρήση.

 • Πώς θα ζυμώσουμε με το προζύμι...

  Για να φτιάξουμε τώρα ψωμί πρέπει να μετρήσουμε το αλεύρι που θα ζυμώσουμε, θα πάρουμε το 1/3 της ποσότητας αυτής, θα βάλουμε μέσα ένα κομμάτι σαν τη χούφτα μας προζύμι, λίγο χλιαρό νερό και θα ζυμώσουμε φτιάχνοντας μία απαλή ζύμη. Λαδώνουμε λίγο την επιφάνειά της και τη σκεπάζουμε για 10-12 ώρες να ανέβει καθώς θα πολλαπλασιάζονται οι μύκητες.

  Μετά 12 ώρες η ζύμη είναι σχεδόν διπλάσια σε όγκο. Τη βάζουμε μέσα στο υπόλοιπο αλεύρι, προσθέτουμε αλάτι και με χλιαρό νερό θα ζυμώσουμε μέχρι να γίνει το ζυμαράκι μας ελαστικό και λείο. Στην αρχή η ζύμη είναι σαν λάσπη αλλά με το ζύμωμα γίνεται ομοιογενής και ελαστική.

 • Πώς διατηρούμε το προζύμι...

  Κάθε φορά που θα ζυμώνουμε και αφαιρούμε από το προζύμι μας, θα προσθέτουμε 2 χούφτες αλεύρι, λίγο νερό και θα το ζυμώνουμε ξανά. Το κλείνουμε σε ένα τάπερ και το βάζουμε ξανά στο ψυγείο. Με αυτό το τρόπο θα το ανανεώνουμε διαρκώς.

 • Σχετικά προϊόντα

  Ζυμωτό Αλεύρι

  Ζυμωτό Αλεύρι

  Αλεύρι χωρίς συντηρητικά προερχόμενο από την άλεση σκληρών σιτηρών. Tα σιτηρά προέρχονται από την πιο εύφορη πεδιάδα, αυτή του Θεσσαλικού κάμπου, με τα μοναδικά από άποψη ποιότητας σκληρά σιτάρια.

  Σπιτικό Αλεύρι

  Σπιτικό Αλεύρι

  Το κορυφαίο για όλες τις χρήσεις αλεύρι που γοήτευσε ακόμη και τους ποιο απαιτητικούς καταναλωτές.

  Μοιράσου αυτή τη συνταγή